Diploma Farmasi UniKL RCMP

ASSALAMUALAIKUM

update!! 6th April 2014 - Diploma Farmasi UniKL RCMP Part 2

okay, ni update yang tertunggang.. about DIPLOMA FARMASI UNIKL RCMP.. yelah, tiap tiap hari tengok kat traffic sources, mesti ade from google yang search about RCMP.. okay, saya faham, before saya register kat RCMP pon saya akan search internet, nak taw suasana kat tempat baru, kan? okay, let's start now.. *ekceli, saya tak taw camane nak mule kan -,-*

Apa nak taw pasal RCMP eh?
emm, intro dulu okay? UniKL RCMP is Universiti Kuala Lumpur Royal College of Medicine Perak.. UniKL tak semestinya kat KL je, dia ade kat satu Malaysia, ade 11 cawangan; kat Melaka, Johor, Selangor and lain lain.. semua 11 UniKL nie ade course yang berbeza.. means satu cawangan dah ade pengkhususan course.. da terang lagi bersuluh kan? nama pon Medicine, so, memang course perubatan jeee laa kat sini

RCMP ade 4 course for diploma:
  • diploma in pharmacy
  • diploma in fisioteraphy
  • diploma in nursing
  • diploma in radiography
3 course untuk degree:
  • Bachelor of Medicine and Bachelor of Surgery (MBBS)
  • Bachelor of Pharmacy
  • Bachelor of Science Nursing

UniKL ni swasta?
yup.. UniKL memang swasta.. eh, jangan takot.. untuk pengetahuan semua, UniKL nie under MARA.. seriously memang special punya.. toksah pikir swasta ni mahal or whatever, okay? masuk jee sem satu nanti, kita kene apply loan MARA.. loan okay? PINJAMAN! loan untuk enam semester pengajian kita (i mean diploma).. yang syok, kita dapat elaun sara diri tiap tiap bulan.. dalam RM535 sebulan.. cukup laa nak sara diri kat Ipoh tuu :)

then, yang lagi syok, MARA akan tolong kita reduce kan jumlah pinjaman kita.. kita just kene perform betol betol mase final exam.. kalau kita maintain pointer, insya Allah kita bayar balik tak banyak..
UPDATE!! 27 MARCH 2015 - Loan MARA convert to scholarship if pointer 4.0 SAHAJA.. If pointer 3.5 to 3.99, dapat discount 15%
UPDATE!! 27 JULY 2017 - Syarat untuk apply loan MARA dah berubah and tak semua student dapat elaun sara diri. Harap maklum  

Suasana kat RCMP?
okay, campus RCMP tak laa besar sangat... setakat ni dapat menampung student MBBS, Farmasi and Radio.. student Fisio and Nursing pulak akan ditempatkan kat bangunan Maybank Trust.. okay, memang jauh dari campus.. tapi, ni pon sementara jee.. sementara nak tunggu bangunan RCMP yang baru tuu siap..

untuk pengetahuan semua, kat campus takde swimming pool, takde gym, takde court badminton, takde padang bola, okay?? tapi ade makmal (memang berlambak makmal), muzium anatomi, bilik mayat and yang berkaitan dengan medik medik nie laa.. tuu memang perfct! mayat import dari india youuuuu..


UPDATE!!! Faculty Pharmacy and Health Science sudah berpindah ke campus baru, iaitu Tasek Campus.. Main Campus hanya digunakan oleh student Medic.. walaubagaimapun, proses pendaftaran untuk semua program masih dijalankan di Main Campus..
Tasek Campus terletak agak jauh daripada Main Campus.. Tasek Campus terletak di kawasan perindustrian dan jauh ke dalam. So, kalau daripada jalan utama, susah nak jumpa campus ni.. Tasek Campus berdekatan dengan stesen keretapi Tasek..

Hostel?
emm, okay, hostel RCMP setakat nie memang bukan kat campus.. insya Allah, dalam pembinaan, doa doa kan laa cepat siap.. hostel ade dua.. (UPDATE : tiga)
  • Kolej Kediaman Sri Murni (student perempuan)
  • Kolej Kediaman Kledang Emas (student perempuan)
  • Kolej Kediaman Tambun (student lelaki + student Bachelor of Pharmacy)

Hostel memang jauh giler babeng dari campus.. about 20 minit kalau naek bas or kereta.. untuk student sem 1 memang DIWAJIBKAN duduk hostel, okay? tapi don't worry sayang, pagi pagi disedikan bas untuk pergi ke campus.. petang nak balik pon macam tuu jugak.. ade bas. ;)
UPDATE - Saya dapat info, student perlu duduk hostel selama setahun
okay, Hostel Sri Murni ni untuk student perempuan je.. hostel ni best! memang macam hostel ala ala sekolah dulu dulu.. ade bilik bilik, satu bilik 2 or 4 orang.. then, ade cafe..ade guard jugak..dijamin selamat duduk sini :)

Hostel Kledang pulak untuk student lelaki.. tapi time intake saya ( Julai 2012), student perempuan terlampau ramai sampai hostel Sri Murni tak muat, so, terpaksa lah duduk hostel lelaki..

Hostel Kledang nie memang terbaekk.. tak macam hostel pon.. hostel ni kat kawasan perumahan elit.. rumah tiga tingkat.. satu rumah ade enam bilik.. then, satu bilik ade 2 or 4 orang.. tapi...

kat sini susah nak carik tempat makanan.. jauh daripada pekan.. susah sikit nak carik kemudahan.. kat belakang tuu ade laa 2 kedai runcit, kedai jahit, bengkel motor, kedai alat tulis and yang penting, kedai topup ;)
UPDATED!
Now, hostel Sri Murni and Kledang fully untuk student perempuan.. student lelaki stay di hostel Tambun
UPDATE! 27 JUNE 2017 - Hostel di main campus dah siap and semua student stay di hostel selama setahun.  For second year, student boleh apply hostel based on result exam ( If result okay, so boleh stay hostel).  For certain student, class still in Tasek Campus tapi transportation disediakan dari hostel ke campus.
Location RCMP?
okay, kalau sesat, nak tanya orang kat Ipoh tu, jangan laa sebut UniKL.. memang tak ramai yang taw.. sebut jee Kolej Perubatan Diraja Perak.. confirm sume taw.. kat signboard pon takde tulis UniKL.. sebab before nie, memang name dia Kolej Perubatan..okay, location RCMP..
  • belakang Hospital Besar Ipoh ; Raja Permaisuri Bainun
  • Jalan Greentown
  • berhadapan dengan bangunan KWSP
  • melintas je jalan, ade Greentown Mall (Supermarket UO, bowling and macam macam laa) UPDATED!! no more Greentown Mall, but ANGSANA MALL
  • bersebelahan wisma bangunan Perak Darul Ridzuan

Farmasi best tak?
seriously memang best giler.. tapi agak tough sikit..sem satu ade 7 subjek (intake July 2012)
  • Introduction to Pharmaceutics
  • Basic Formulation (belajar buat ubat kat lab.. syok!)
  • Biochemistry
  • Basic Physical Chemistry
  • Basic Physiology
  • Foundation English
  • IT
okay, attention please.. bila habis jee Diploma in Pharmacy, awak awak and awak bukan terus jadi pharmacist, okay? kita akan jadi Pharmacy Assistant dulu... if da graduate Bachelor in Pharmacy, barulah kita boleh jadi Pharmacist.. okay?

tapi.. kalau kita nak sambung Bachelor in Pharmacy, kita kene maintain pointer diploma kite at least 3.8 and above.. susah tak??? -,- kalau tak dapat 3.8, kita tak boleh sambung Bachelor in Pharmacy, but kita boleh sambung untuk course yang relate dengan farmasi.

UPDATED!!untuk sambung Bachelor of Pharmacy, CGPA untuk diploma in Pharmacy 3.5 and above, not 3.8..

ni syarat-syarat lain untuk student lepasan diploma farmasi yang berminat nak sambung ijazah farmasi :) (klik sini untuk sumber)

i)   Pemohon warganegara Malaysia wajib lulus Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris dengan sekurang-kurangnya mendapat gred C dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau yang setara

ii)  Wajib lulus minimum band 3 dalam Malaysian University English Test (MUET) sebelum pelajar bergraduat

iii) Lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dengan sekurang-kurangnya 5 B dalam Biologi DAN Kimia DAN Fizik DAN Matematik (ATAU Matematik Tambahan) DAN satu subjek lain di peringkat Sijil Persekolahan atau yang setara 

Lecturer?
lecturer memang best giler.. kalau tak faham, diorang akan explain sampai satu kelas faham.. diorang semua memang friendly.. kalau segan nak tanya dalam kelas, pegi jee laa jumpe diorang privately, diorang akan terangkan kat korang.. 

yang syok, for sem one la, tak sure pulak next next sem, lecturer sume baik hati, notes dah dibagi!!! yuhuuu!!  tak payah juling juling mate salin notes sambil pasang telinga dengar lecturer cakap kt depan.. 

okay, untuk duit photostate jangan risau, kita guna duit kita dulu, tapi nanti MARA ade bagi elaun kelengkapan setiap tahun.. boleh lah cover duit photostate and alat alat tulis or uku buku tuu

lagi??? fuhhh... rase da panjang kot saya tulis.. *ade ke yang nak bace?* nak cerita ape lagi nie?

Uniform
oh lupe, for diploma, kita semua ade uniform masing masing...farmasi, kita diwajibkan beli ..

UPDATE!! 27 JUNE 2017 - Uniform Farmasi dah tukar colour.. ala ala Maroon gituuu.. no more si kuning kuning >_< Price not sure. sorryyyy
  • dua helai baju uniform - sehalai RM45 untuk perempuan and RM40 untuk lelaki
  •  sehelai lab coat (pakai kat dalam lab untuk buat buat ubat) - RM55

ehem..saje promote gambar.. kalau jumpe kat campus tegur tegur laa ye wahai junior.. i'm you senior now!! huwahuwahuwa *gelak jahat* :p

emm,emm, da kot.. kalau nak tanye pape, boleh laa PM saya kat inbox okay? oh ye, ni ade link blog kakak kakak senior yang pernah update about Diploma in Pharmacy UniKL RCMP..

201 comments:

  1. good luck in da future dear.. :) study rajin2 ye..

    ReplyDelete
  2. Nak tanya sekarang pun studnt Physio blajar dekat mana ? Dekat bangunan rcmp atau tumpang kat mana mana tmpat ?

    ReplyDelete
  3. @Anonymous
    student physio belajar kat bangunan lain.. agak jauh dari main campus..

    ReplyDelete
  4. Assalammualaikum kak,srious ke farmasi susah? Ramai ckp susah :(

    ReplyDelete
  5. @Anonymous
    Waalaikumussalam
    Farmasi agak tough tapi tak laa susah seperti yg diperkatakan.. kalau kita usaha, insya Allah boleh.. dalam farmasi nie kite kene banyak membaca and mengingat..tapi kalau malas nak membaca tuu agak susah.. orang cakap susah maybe sebab farmasi ni dlm medical field .kalau sebut medic je, mesti susah.sebenarnye tak macam tuu pon.jangan takut eh? :)

    Btw, adik dpt farmasi eh? Jd junior akak laa nie..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah, dpt diploma frmasi. Hehe. Hi kkak senior. Tp srious sy takut sgt nk amek. Takut tk boleh bawa. Bnyk kira2 tak? And fizik? Fizik sy C+ :(
      Akk prnh rse mnyesal or give up tk amek course ni? Btw thanks kak bg sy smngat :)

      Delete
  6. @Anonymous
    ohh..hehe...hai junior..hee.. eh, jgn laa tkot..insya Allah boleh bawak.. emm, kira2? ade tp tak bnyk sgt.. just utk formula2 nk buat ubat jee.. farmasi ni lebih kpd bio.. jgn takot dik, fizik SPM akak pon C..

    emm, mnyesal and give up tuu..takde laa dik.. seriously kalau niat kte okay, kte akan enjoy bljr nie.. :)

    it's okay dik.. dulu pon akak mcm adik jugak tny senior2, risau kalau kalau pilihan kte tak tepat kan? alhamdulillah akak skrng ni baru habes sem 2..semua nie okay.. :)

    ReplyDelete
  7. Hey , ramai tak student lelaki untuk course farmasi ni ? Errr, hostel dia terletak dekat luar kampus ke ?

    ReplyDelete
  8. Lagi satu , kalau subject science semua credit , tak boleh sambung degree in pharmacy ke ?

    ReplyDelete
  9. @| mady o`lala |
    Student laki? Major student farmasi student pompuan..klu batch saya, overall 80 org..laki just 20 org je.. emm kalau sem 1 intake jan 2013 overall 20 org and laki ade 8 org klu x silap..

    Yup..hostel kat luar campus.. jauh sgt dr campus..about 15 - 20 minit..tp nnt ade disediakan bas ke campus .errr..klu c silap boleh bwk kenderaan sendiri jugak :)

    Emm..subjek sains (physics kimia and bio) sekurang kurangnya B utk sambung degree..kalau credit tak bole..tapi bole sambung kat oversea..

    :)

    ReplyDelete
  10. assalamualaikum...sy nk tnye....cmne pmakain mse blaja ek...sy akn ambik diploma fisio kt sne...boleh akak bgtau skit tntg pkaian mse blaja....like sluar bju kst....tq >_<

    ReplyDelete
  11. n lagi satu...cmne proses blaja kat sne..kelas brape kli sminggu?blaja dri pkul brape smpai pkul brape? >_<

    ReplyDelete
  12. @Anonymous
    waalaikumussalam

    utk course diploma RCMP, semua course ade uniform masing2.. kene beli kat campus..nanti akan di inform kemudian.. tapi masa awal awal sem 1 tuu pakai baju biasa.. baju kurung, kemeja, slack..

    okay, utk fisio ea? uniform warne biru.. seluar wajib hitam, no jeans, kasut hitam bertutup and tudung wajib putih (awak laki ea?..hikhik)

    uniform nie wajib pakai dari hari isnin sampai khamis..then jumaat pakaian bebas (no jeans)

    okay, proses blaja pulak.. selalu nye class 5hari seminggu.. dari isnin smpai jumaat.. sabtu and ahad cuti..

    kalau farmasi, class start pukul 8:30 pagi.. tapi kawan fisio akak (betul kan akak? hikhik) pernah cakap, class diorang start pukul 8:00 pagi..

    class habes paling lewat dalam pukul 5:00 petang macam tuu.. tapi ikut jadual laa.. kadang kadang pukul 1 dah habes class..

    kalau start class pon kadang2 ade pukul 11 pagi.. depends laa.. tak tetap..

    akak jawab soalan tak? hee~~ nervous nie junior tanye..terharu pon ade jugak.. hikhik... kalau tak paham bole tny :)

    ReplyDelete
  13. haha..iye...da jwb soln...n still bnyk pertnyaan lg >_< kasut x smstinye kst kulit kn?n mse dk kt asrama...klu xde transpot...mcm mne na cri mknn...contohnye mse hri mggu...sy ni lelaki >_<

    ReplyDelete
  14. @Anonymous

    hehe..sy sedia nk jwb soalan junior..hahaha.. yup.. kasut x kesah asalkan betutup and warne hitam..

    dkt asrama eh? lelaki? okay, duduk kledang emas sane tu haa.. rumah tiga tingkat.. penat dik nk pnjat tngga kalau dpt tingkat 3.. >,<

    hmm.. kalau takde transport, nk carik makanan time weekend? hmm, kalau time akak, akak mntk tlg kwn2 yg ade transport mntk beli kn mknn..

    tp akak rase adik x pyh risau.. sbb student laki mmg ramai yg ade transport..

    emm, nk ckp something nie, tp mcm public sgt nk jujur..hikhik

    act x bole msk taw kat hostel.. tp, disebabkan terdesak sgt, time akak dlu, ktorng beli dapur camping.. taw tak mcm mne bntuk nye? hehe.. ktorng msk sendiri laa.. tp time nk pegi campus tu, simpan or nyorok kan laa dapur tu kat mane2.. takot warden(nama warden tu pak cik othman..lalalala) masok hostel buat spot check and rampas.. tak pon, bwk laa hot plate.. msk gune tuu.. rice cooker, kettle jug, iron jgn lupe bwk..

    ReplyDelete
  15. lar..ad warden ke..haha..ingt xde...hmm...lg ape brg2 pntg yg kne bwk....bkn yg bsic..p yg slalu org lpe bwk..hehe...soe kak..exited nk msk hostel...n dalam stiap blik dye bg 2 ape yg ad? :3

    ReplyDelete
  16. @Anonymous

    ade.. alaa.. tapi xde la warden sgtt.. pak cik othman mcm guard.. tp kalau ade pape rosak kat hostel bgtaw laa dia..tp best laa kat situ..peraturan x ketat sgt mcm kat hostel lg satu tuu

    brg yg slalu org lupe bwk ea? ape erk? hmm, baldi.. lupe tak? hikhik..cawan pinggan bawak laa jugak..laptop bawak..hehe..tp time 1st week xpyh bwk kot.. dah start class baru bawak...

    emm.dlm bilik... ade katil double decker.. then ade locker.. lepas tuu ade meja (utk study)emm.tu je laa yg ade dlm bilik tuu

    ^_^v

    ReplyDelete
  17. oke...tq bnyk2 kak... :D

    ReplyDelete
  18. @Anonymous
    most welcome :) tahniah and best of luck junior ..hehe ^^,

    ReplyDelete
  19. hey kak , ermm . nak tanya , loan mara tuh dia akan uruskan ke macam mana ? Kalau tak dapat loan mara , pihak unikl akan tolong kita uruskan loan dgn pihak lain such ptptn ke ? sebab risau tak mampu .

    ReplyDelete
  20. assalamualaikum . Basically pharmacy ni banyak study pasal apa ? More kepada calculation ke macam mana ? Sebab saya ni bukan lah minat gila babeng dengan bab kira kira ni . and hostel dia jauh dari bandar or pekan ke macam mana eak ?

    ReplyDelete
  21. @Anonymous

    loan MARA tuu pegawai bhgian loan akan tolong. mase orientasi dia akan bagi taklimat and details macam mana nak apply MARA.. time tuu jugak dia akan bagi borang permohonan.kene rajin2 tny pegawai tuu kalau tak faham..jangan risau..insya Allah semuanya okay :)

    kalau tak dapat MARA? yup.. act time orientasi akan diagihkan 2 borang.. satu MARA and satu lagi PTPTN.. kalau confident dapat MARA, isi borang MARA je laa..tapi kalau tak confident, and nak back up if tak dapat MARA, boleh ambik borang PTPTN sekali..means apply dua dua, MARA and PTPTN.. tapi kalau MARA da diluluskan, tolak laa PTPTN tu.. time batch akak, ramaai yg buat macam tuu

    UniKL akan tolong.dia takkan biarkan student macam tu je..cume kene banyak sabar laa..sebab dapat loan tu agak lambat..

    :)

    ReplyDelete
  22. @| mady o`lala |

    Waalaikumussalam

    for sem 1, pharmacy ni just belajar basic.. bio and chemistry..

    masuk sem 2 and seterusnya, dah start bljr subjek pharmacology.. pharmacology tuu study of pharmacy la.. belajar nama nama ubat.. mcm mana ubat react dlm bdn..

    calculation? tak banyak calculation sgt..bnyk kpd bio, bace2, ingt2 and hafal2..

    kalau sem 1, calculation ade dlm subject Basic Formulation.. basic form nie bljr mcm mane buat ubat.. and kene calculate formula ubat2.. tapi senang jee.. takkan jumpe soalan macam soalan add math..hehe

    hostel? agak jauh laa..sebab hostel tuu agak terpinggir.. susah nak keluar masuk kalau takde transport.. tapi kalau ada transport sendiri, senang laa.. paling dekat boleh pegi Mydin Meru.. time weekend memang ramai lepak sana

    ReplyDelete
  23. mse batch akak rmai x yg x dpt loan mara n trpkse gne ptptn?

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum lagi :) first , terima kasih sebab sudi jawab soalan saya . A lot of info yang saya dapat . Ermmm . Kalau ada rezeki , saya jadi lah junior awak .

    ReplyDelete
  25. @Anonymous
    batch akak? skrng akak baru habes sem 2, and smpai sekarang ade la kurang drpd 10 org yg mseh ade problem dgn MARA..tapi.. pegawai bhgian loan tuu akan cuba jugak until student tu dapat MARA.. cume lewat drpd student laen.. takde yg gune PTPTN except yg bukan bumiputera..

    tapi nak apply MARA, make sure parents x kene blacklist dgn MARA..

    ReplyDelete
  26. @Anonymous

    Waalaikumussalam.. ohh..same2.. takde hal laa..dulu saya pon macam awak jugak.. :)

    okay..selamat datang ke UniKL RCMP :) and tahniah jadi keluarga farmasi :) insya Allah..kita jumpa nanti.. kalau nampak saya campus nanti tegor tegor laa eh.. hihihihi

    ReplyDelete
  27. assalamualaikum . Loan MARA lambat ke lulus ? Sementara tunggu lulus tu kita kena keluar duit sendiri dulu ke ? Boleh saya tahu berapa duit pendaftaran dengan duit yang perlu kita keluarkan sendiri sementara tunggu MARA ?

    ReplyDelete
  28. @| mady o`lala |

    Waalaikumussalam

    Yup..MARA lambat..selalunya hujung sem 1 ataupon awal sem 2..tapi time batch saya, MARA dpt awal..3bulan da dpt MARA da

    Ye..kene guna duit sendiri.. duit harian (makan,minum,duit minyak moto or kete,duit teksi) kene guna duit sendiri sementara tunggu elaun MARA (RM535 sebulan)

    Nanti time dapat MARA,awal2 tu kita dapat cheque dlm RM3800, tuu elaun kita utk satu sem..lepas tu nanti kita terus dpt elaun bulanan yg RM535 tuu..


    Kalau pendaftaran utk sem 1, RM2230 kalau tak silap.. tu kene bayar sendiri..tp tu da termasuk dgn yuran hostel and yuran pengangkutan..tp sem 2 nnt xde la bnyk tu kene byr, dlm RM400 je..

    Kita boleh je apply pinjaman pendahuluan MARA utk bayar yuran pendaftaran sem 1 yg RM2000++ tu..emm tak sure, RM1000 atau RM1500 MARA bg pinjam..tapi nanti elaun bulanan kena tolak RM100..means dpt RM435 je la sebulan..

    Ni sy just nk share..yuran pengajian kita utk satu sem RM5300.. jgn risau psl nie..kita takkan byr duit nie selagi status MARA kita still dlm process. Kalau da confirm dpt MARA, kita akan bayar balik yuran pengajian tu bila kita da keje nanti..bukan time belajar nie kene bayar RM5300 setiap sem..

    Err ayat saya macam belit belit je.. hee...paham tak? Bole tny klu x phm

    ReplyDelete
  29. Salam kakak nak tnye bdak2 frst sem bley bawk moto ta.....

    ReplyDelete
  30. @ak bukan kamoo
    Waalaikumussalam

    Awk laki ke pompuan? Hehe..act ikut hostel..kalau kat hostel pompuan, hostel sri murni x boleh bawak..tapi kalau hostel laki, hostel kledang boleh je bawak..

    ReplyDelete
  31. akak...sy nak tnye...td sy prgi buat mdical check up kt hospital....n pgawai kt s2 tnye la nk g blaja bdg ape...sy ckp nk ambik bdg fisio...tpi knape dye ckp fisio kurg pluang pkrjaan kak?dye ckp kt hospital besar 2 pm gne 2 org je fisio...n keje dye memg kurg sgt...sy rase confuse sgt sbb org lain kte fisio 2 ok sng dpt kje tp pgawai 2 kate lain....boleh akak tlg sy...sy da knfius sgt pasl pluang kerje fisio 2 nnti :(

    ReplyDelete
  32. @Anonymous
    okay, first of all akak mintak maaf dik, akak bukan fisio and serius akak x taw bnyk psl fisio nie.. psl peluang kerja pon akak tak taw sgt.. tp personally bg akak laa ea, emm, mcm pelik jee klu hospital besar gne 2 org fisio.. sbb akak rase kat hospital msti kene ada ramai fisioterapi,right? lagipun peluang kerja ahli fisio nie x semestinya kat hospital je dik, boleh je kat pusat sukan and pusat2 pemulihan

    klinik fisio pon banyak.. sekarang nie, majikan akan ambik pekerja yg ada basic about fisio.. and gaji tetap akan sama, ikut kelayakan kita..

    akak ade google kat internet, adik try baca kat link nie

    http://www.khaiangel.com/2012/08/info-diploma-fisioterapi.html

    and ade keratan akhbar about ahli fisioterapi..

    http://3.bp.blogspot.com/-6cuAs-7FpUg/TbB1SwSDEaI/AAAAAAAAADQ/UY3Gt6AIiPg/s1600/Negara+Kekurangan+Ahli+Fisioterapi.jpg

    adik jgn risau taw :) insya Allah semua okay.. kalau adik still confuse, adik try tanya kounselor sekolah lama adik, sama ada fisio tu okay or tak.. :)

    ReplyDelete
  33. ok akak....time kasih bnyk2...smoga akak akn brjye lm bidang akak nti :)

    ReplyDelete
  34. @Anonymous
    Sama2 dik..insya Allah..aminn..semoga adik pon mcm tu jugak..insya Allah pilihan adik nie pilihan yg betol..wish you luck :)

    ReplyDelete
  35. assalamualaikum . Ermm , nak tanya lagi , electronic device macam laptop dgn iron needed tak ?

    ReplyDelete
  36. @Anonymous
    waalaikumussalam
    yup.. iron, laptop, kettle jug, rice cooker kene bawak sendiri.. :)

    ReplyDelete
  37. kt hostel bju kne basuh "manual" ke kak?hahak

    ReplyDelete
  38. @Anonymous
    ikut hostel laa..kalau hostel kledang emas (hostel laki) ade disediakan mesin basuh

    kalau hostel sri murni (hostel perempuan) ade jee mesin basuh tapi yg berbayar tuu..RM3 kot sekali basuh..tapi student lebih prefer basuh manual daripada basuh mesin

    tapi kalau time akak, kitorang memang guna mesin basuh jee.. malas nk manual..sebab mesin basuh tuu free jee..cume kene sabar tunggu turn laa..hee

    ReplyDelete
  39. hey , pharmacy study memang guna lap top eay ?

    ReplyDelete
  40. assalamualaikum kak farah.
    kawan saya ada nak masuk UniKL RCMP gak tahun neh. Bidang farmasi juga :)
    So dia tanya, skirt labuh boleh tak selain pakai seluar untuk uniform. Ok thanks :))

    ReplyDelete
  41. @Anonymous
    kalau dalam class xde la gune laptop... tapi biase nye, assignment, presentation guna laptop.. :)

    ReplyDelete
  42. @1frhna
    waalaikumussalam dik :)

    oh.. skirt labuh boleh jee.. tapi skirt labuh warna hitam laa.. seluar pon mesti warne hitam jugak :)

    most welcome dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. assalamualaikum kak. lagi soalan.. betul ke isnin sampai khamis pakai uniform ke, and jumaat free? lepas tu, boleh ke waktu hari jumaat, pakai kemeja & skirt bercorak? skirt hitam warna ton putih polka dot..

      Delete
  43. @1frhna
    Waalaikumussalam..sorry dik, lambat reply..akak lame tak online..

    yup..isnin sampai khamis pakai uniform.. jumaat bebas

    boleh..jumaat x kesah pakai ape pon at least tak mencolok mata.. skirt warna warni pon boleh :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ehhh. takpe2, kak. oke2. thank you for the info kak :)) Jazakallahu khair xx

      Delete
  44. salam..saya nk tnya kalau student in nursing kt sana ramai x? then oke ke x student yg ambik nursing? keje nanti mcm mana? sbb saya riview mcm ramai yg pharmacy..x de yg riview nursing...sy dpt nursing

    ReplyDelete
  45. @Anonymous

    Waalaikumussalam

    Tahniah dpt offer nursing :)

    Klu kat RCMP setakat nie student nursing ramai .. okay je kalau amek nursing.. keje pon senang nk dpt sbb hospital mmg nak guna ramai nurse.. pharmacy mmg ramai..tp nursing pon lebih kurang jee jumlah nyee.. jangan takut eh.. :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam..akak from dip nursing boley ke sambung mbbs?

      Delete
  46. assalamualaikum.kak. nak tnye betul ke asrama seri murni tu mcm daif kak? mcm mana suasana dia?

    ReplyDelete
  47. @Qilaa Amir

    waalaikumussalam

    daif? eh, tak laa.. seri murni tuu macam asrama sekolah biase..ade warden.. ade cafe.. tapi peraturan nye agak ketat la kalau nak dibandingkan dgn asrama kledang emas..

    ReplyDelete
  48. bdk baru@farah.fauzi Assalamualaikum kak.adik nk tau link fb akak leh?akak tlg add fb adik jap.ada benda nk tanya http://m.facebook.com/M.F.A95?refid=52&_ft_=fbid.471347619580398

    ReplyDelete
  49. kak,bdk nursing blaja kat mana? sbb sy dpt nursing.lg 1,hostel bdk nursing sama ek dgn bdk course len?sbb sy dpt tau yg plaja diploma nursing duk kat hostel sampai abis study.sy btol2 xtau.tlg sy kak

    ReplyDelete
  50. @adli_95

    Sorry dik..lambat reply..busy dgn assignment btw..akak da add adik, fb akak Raja Farah Azian..

    Congrats dpt nursing :) okay, act campus student nursing dgn fisio bukan kat main campus.. tapi kat bangunan Maybank Trust..agak jauh dari main campus..

    Hostel tetap same dgn student lain..kat hostel sri murni and hostel kledang.cume cuti tak same..

    bile sem 2, student nursing kena pegi teluk intan..practical kat hospital teluk intan.. sem 3 balik ipoh balik..

    About duduk hostel tu..yup..student nursing wajib duduk hostel sepanjang diploma.hostel yg same, hostel sri murni and kledang..student lain duduk hostel time sem 1 je..maksudnye nnt kalau adik da sem 3, adik duduk hostel dgn junior laa..

    Adk bole tny akak kat fb..senang sikit..blog akak jarang online ..mntk maaf bnyk2 sbb lambat sgt akak reply..harap akak jwb soalan adk :)

    ReplyDelete
  51. blajar dkt sni bnyak owg ckp bi mau pekat.. bhasa penghantaran bi ke kak?

    ReplyDelete
  52. Thanks saudari memberi maklumat UniKL RCMP serta menjawab persoalan dari awam. - Peg Pemasaran UniKL

    ReplyDelete
  53. @Anonymous
    BI? Act kalau ikut syllabus pembelajaran, mmg dlm BI..tp depends kat lecturer and persetujuan students..setakat nie kami still guna BM..

    Tapi.. kalau student medic memang prefer guna BI..sebab kebanyakan lecturer medic bukan orang Malaysia..

    Don't worry...majoriti kat RCMP still guna BM.. :)

    ReplyDelete
  54. @Anonymous
    BI? Act kalau ikut syllabus pembelajaran, mmg dlm BI..tp depends kat lecturer and persetujuan students..setakat nie kami still guna BM..

    Tapi.. kalau student medic memang prefer guna BI..sebab kebanyakan lecturer medic bukan orang Malaysia..

    Don't worry...majoriti kat RCMP still guna BM.. :)

    ReplyDelete
  55. @Anonymous
    Peg pemasaran UniKL - most welcome . Thanks sudi singgah ke sini..maaf jika terdapat kesilapan..saya sedia terima sebarang kritikan..demi kejayaan UniKL RCMP.. :)

    ReplyDelete
  56. aaaaaa! Thank you so much Farah Fauzi for sacrificing your precious time to update and answering questions from public. You are seriously an awesome person on earth. Many many many thanks! Semoga berjaya di dunia dan akhirat.. Amiiiin :) -Syazwani Musa

    ReplyDelete
  57. salam..sy nk tanya mcm mn nk apply course farmasi ni..sbb kt website uniKL xde la course ni..ke bln2 tertentu je sbb intake xsama dgn bidang lain?..klo boleh tlg bg link..n lg satu pasal pinjaman pendahuluan yuran dr mara tu..kira maksudnya mmg boleh dpt la ye sbb yuran pndaftaran agak mahal la..klo ada pendahuluan mara or ptptn mudah sikit nk byr..dpt seblom pndaftaran ke?..sori soalan pnjang..hehe..tq sudi jwb :)

    ReplyDelete
  58. Waalaikumussalam.. maaf reply late.. baru check blog :)

    http://admission.unikl.edu.my/

    Tu website utk apply..saya dah tgk da..saya pun pelik knpe xde..dulu sy apply kat situ la..lg pun intake utk farmasi sama je dgn unikl lain.. awk try call numb phone pegawai yg ade kt website tu .dlm mase yg sama ..i will try to ask staff bhgian admission di rcmp and i will inform you later, okay? ;)

    Yup..Pinjaman pendahuluan mara boleh dpt if awk apply and ikut semua arahan yg dibagi :) try search kat mara website :) dpt tuu.. act depends bile kte apply..kalau kte apply awl, dpt awl la.klu lmbt, dpt lmbt laa.. so, bile awk da dpt je surat tawaran, awk da confirm nk masuk unikl, awk terus apply pinjaman pendahuluan tuu.. insya Allah before register, dah dpt dah duit tu :)

    Hope sy jwb soalan awk :) btw sorry sgtt xdpt jwb dgn lebih detail. sy akan try my best utk dpt kn info about it.. and sy akan cube bg steps utk apply pnjmn mara tuu.. insya Allah :)

    btw thanks a lot bcause berminat dgn farmasi unikl :)

    ReplyDelete
  59. sabjek compulsory ape???....sy dgr ade bhs mandarin...betul ke??

    ReplyDelete
  60. @Anonymous

    compulsory subjects :

    Bahasa Kebangsaan - kita dikecualikan sebab dah pass BM SPM :)

    Mandarin 1 & 2 - yup..Mandarin is compulsory subject for UniKL students.. jgn risau.. kta just belajar basic je.. best :)

    Foundation and Communication English 1 & 2 - subject nie belajar dari sem 1 until sem 3

    Introduction to Entrepreneurship

    Malaysian Studies

    Co-Curriculum 1 & 2 (tapi for diploma in pharmacy, takde co-curriculum :))

    Islamic / Moral Studies

    harap saya jwb soalan awak :) thanks sudi bertanya :)

    ReplyDelete
  61. Assalamualaikum Cik Farah, agak2 brp jumlah pjmn penuh yg mara twrkan utk course Deg. Farmasi & Dip. Farmasi ? Tk.

    ReplyDelete
  62. @Anonymous
    Waalaikumussalam.. untuk diploma Farmasi, jumlah keseluruhan pengajian RM53,000++.. untuk pinjaman, MARA akan bagi pinjaman penuh.. untuk Degree Pharmacy, i'm not too sure.. but the total is about RM90,000++

    ReplyDelete
  63. Kak saya nak tanya kalau foundation xde ke atau diploma terus?

    ReplyDelete
  64. @Anonymous
    Foundation kat UniKL RCMP xde dik.. diploma and bachelor je ada.. if nak foundation, kene apply Foundation in Science and Technology kat Kolej MARA Kuala Nerang, Kedah.. tu under UniKL.. then, after habis foundation tu, baru boleh sambung bachelor kat RCMP.. :)

    ReplyDelete
  65. kak , sy budak baru . baru check tadi dapat unikl RCMP dalam diploma fisioterapi . akak rasa okay tak ? saya takotlah akak .

    ReplyDelete
  66. Assalamualaikum Cik Farah, sy baru buat semakan dpt offer Dip Farmasi kat RMC. Adus, mana lbh ok dip vs fdtion? Dip 3 thn + deg 4 thn=7 thn..baru nk keja... Tlg beri pendapat..Tk.

    ReplyDelete
  67. @Fatin Syafiqah
    Tahniah dik dapat offer diploma in physiotherapy :) adik tak payah takut la.. thats normal utk lepasan SPM :) okay..act mula mula akak tak berapa minat dgn fisio nie..tp skrng, da dua tahun, kenal dgn student fisio.. serius akak kagum.. terus timbul minat kat course fisio nie..fisio ni best sbnrnye.. bljr psl tulang2.. tp depends pd adik..adik minat tak course ni? If minat, adik teruskan.. insya Allah boleh :)

    ReplyDelete
  68. @Anonymous

    Waalaikumussalam.. tahniah dpt offer diploma Farmasi UniKL RCMP.. :) okay.. act kalau cerita pasal diploma and foundation.. yes.. mmg foundation lagi okay.. secara peribadi, saya akan cakap..pilihlah foundation.. :) tapi... kena tanya diri sendiri juga.. mampu tak? Boleh bawa tak? Kalau kita rasa diri kita mampu dan boleh bawa foundation, just go on.. ambik shortcut.. tp kalau ada rasa takut tak mampu nak catch up foundation, terpaksa guna jalan panjang ; diploma.. itu lebih selamat.. awk fikir pros and cons.. istikharah :)

    ReplyDelete
  69. assalamualaikum..akak saya nak tanya..kalau da abes diploma pharmacy di unikl ni..keluar senang dapat kerja di government x?saya dapat diploma pharmacy ni tapi teragak agak nak pergi..

    ReplyDelete
  70. @sbsb a.k.a nor shafiqah
    Waalaikumussalam.. kalau cerita pasal dpt kerja di goverment.. mmg susah.. maaf ye akak ckp.. majoriti student pharmacy unikl tak nak keje government .. better kte pilih private hospital :) .. if cerita psl dapat kerja, kbnykn senior alhamdulillah terus dpt keje after graduate.. tp mmg x jamin if nak keje goverment.. if nak kerja di government, akak suggest kan adik apply SPA.. habes je diploma, cnfirm dpt keje government.. adik fikir elok2.. :) buat keputusan yg terbaik :)

    ReplyDelete
  71. Tak sabar pulak nak masuk RCMP 21/6 ni . Dpt course farmasi =D

    ReplyDelete
  72. @Fatin Alya Huda

    yke? tahniahh :) klu jmpe akak kat campus, tegur2 ye.. hehe :p

    ReplyDelete
  73. salam. sis, nty pg register kena byar yuran rm2855 tu dulu kn? then, semua student RCMP mmg confirm dpt loan mara ea? sy takot nk tolak offer unikl kot2 xdpt ipta nty.

    ReplyDelete
  74. @Anonymous
    Waalaikumussalam..
    Yup.. rm2855 tu byr awl2 sebelum register..time register just bwk slip pmnyrn je.. insya Allah sume bumiputra dapat.. cuma beza kdg2 ada yg dpt awl..ada yg dpt lmbt..tp sume akan dpt :)

    ReplyDelete
  75. salam akak sya dpt offer diploma farmasi tuk thn 2014 ni.akak kalau 1st sem memang wajib ad laptop eh?

    ReplyDelete
  76. @Anonymous

    Waalaikumussalam.. alhamdulillah.. tahniah dik :) nak kate wajib, takde la wajib..tp assignment and presentation kene gune laptop..

    ReplyDelete
  77. Hai akak , saya nak taye kalau nak smbg degree untuk physioterapy dkat unikl nanti result spm utk sains sub chemist bio n physic kena semua b ke ?

    ReplyDelete
  78. @Hafra Itis

    hai dik :) utk bachelor of physiotherapy tak perlu.. just bachelor of pharmacy and medic je.. tapi kalau physioteraphy unikl xde bachelor.. just diploma je .. tapi boleh sambung student kat ipt yg lain :)

    ReplyDelete
  79. Akak macam ni , hari tu saya apply je unikl ni , org ckp lepas spm apply lah byk2 so saya apply lah tapi result saya takde lah cantik sgt cukup2 macam tu je lah 5A .Result matrik dah keluar & saya tak dapat sekarang tgh risau takut tak dpt upu atau dpt pun bukan bidg saya minat :( so terpikirlah kalau tak dpt upu saya nak masuk unikl tpi masalah nya saya ada dpt twaran unikl hari tu mmg bidg saya nak tpi kan kena byar rm250 utk pndahuluan kalau nak accept soo saya mcm ragu2 lah tak nak lah kluarkan duit utk something yg tak pasti parents saya pun x tau pasal ni sbb apapun saya nak tggu upu dulu skrg tarikh deadline dh tamat soo skrg klau xpat upu saya pun tak tau nak smbg mana . hmm persoalan saya skrg boleh ke apply unikl untuk kali kedua sbb saya dah try dia ckp application dh submit.Sori lah tulis pjg hehe harap sudi membaca :)

    ReplyDelete
  80. assalamualaikum akak.. saya dpt tawaran di rcmp ni diploma in radiography.saya mmg nk pergi tapi saya xda basic fizik. saya cuma sains biasa je. saya dengar course ni byk kira2. saya lemah lah dlm kira2..tu yg saya takut...hurm..camne ye kak?

    ReplyDelete
  81. Assalamualaikum kakak :)

    Sy dpt tawaran diploma fisioterapi dkt unikl rcmp (2014/2015) sy minat pd farmasi sebnarnye..jadi boleh ke klau sy amek dulu dip fisio ni lepas tu tukar kos pd dip farmasi ?

    Harap akak dpt reply soon :)

    ReplyDelete
  82. Ohh smbungn yg atas tdi ^ kimia sy C

    ReplyDelete
  83. As salam akak.. Sy ada dapat twarn dip farmasi kat unikl rcmp n dlm msa yg sama, sy ad jgk dpt tawarn dip sains kat uitm.. Akak rsa yg mna lg better? Sbbnya ada dgr kalu sijil dip sains utk dpt keje agk sush ckit, sbb x byk cabangnya lg.. So, sy nk minx pendpt n nasihat akak bole? Terima kasih(:

    ReplyDelete
  84. @Hafra Itis
    okay..sorry dik late reply.. tahniah dptt offer di unikl :) act yg rm250 tu kte terpakse byr juga in case upu mengecewakan.. mmg rugi rm250.. tp better than kte tolak then upu pun tak dapat..

    pasal apply kali kedua tu akak x sure tp if dia dah tulis application dah submit means tak boleh la kan.. maksudnya dia dah offer kat adik but adik lepaskan.. so utk kali kedua tu agk susah la..

    tu pd pndgn akak la.. kalau nk cnfirmation, adik try call unikl and tny about it..

    ReplyDelete
  85. @Anonymous
    waalaikumussalam.. tahniah dik dpt offer diploma radio unikl :) em itu depends on diri adik... if adk minat, tak salah nak cuba.. maksud akak, if adik minat, adik akan try usaha jugak even bnde tu tough kan? insya Allah boleh :) kawan2 ramai.. lecturer pun boleh tlg.. as long as adik focus, jgn patah semangat.. yakin yg adik boleh :)

    ReplyDelete
  86. @Anonymous
    Waalaikumussalam.. tahniah dik dpt offer dip farmasi unikl :) em act dlu pun akak dpt offer dip sc uitm.. hee tp akak tolak..

    okay, utk situation nie, dlu akak fikir, diploma science tu just basic.. mcm adk ckp.. keje pun agk susah.. sbb kte xtau pengkhususan kerja kte ape .. dip sains tu mcm terlalu general.. that's why akak pilih farmasi.. dari diploma lagi kte dah tau halatuju kte is farmasi.. so, if nk keje or bachelor nnt lg senang kalau nk compare dgn diploma sains :)

    itu pendapat akak laa.. hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btw, akak akn smbung bach. Farmasi kat rcmp jgk ker? Sy nk tnya, andaikn kalu kita x lpas syarat nk smbung degree farmasi, cthnya pointer kita x lpas.. X ap ker kita smbung degree dlm cos lain.. Cthnya chem engg process.. X ap ker, time tu nty kita ad sijil dip farmasi tp degree engg?? Akn rsa mcm mna? (: tq cgt2.. Hee

      Delete
  87. @Anonymous
    insya Allah kalau ada rezeki kat UniKL.. kalau tak, kat tempat lain laa..hee.. yup..boleh je.. tak kesah nk smbung ape pun boleh.. kalau dalam bidang pharmaceutics pun bnyk.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih byk yer akak.. Btw, akak thu x kos ap yg kita boleh smbung dlm degree if syart degree farmasi kita x lpas n kat mna?? Sy ad cari sndri tp takot sesat jln plak.. Hehe.. Tqvm

      Delete
    2. sama2 :) bnyk.. bidang pharmaceutics.

      -Bach of Clinical Lab Sc -UniKL
      -Bach of Medical Science Technology in Environmental Health Care - UniKL
      -Bachelor of Pharmaceutical Science With Health Sciences -KPJ

      Kalau dlm bidang pharmaceutical science and pharmaceutical chemistry pun bnyk jugak :)

      Delete
  88. Akak..saya nak tanya..pelajar kat sana wajib pakai tudung ke tak? Saya nak siap sedia nie...takut2 nanti x cukup bawa tudungnya...Oh ye..saya masih lagi free hair..lagi lagi diploma farmasi..saya intake june nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak wajib.. tapi time orientasi nanti wajib pakai tudung.. orientasi seminggu :)

      Delete
  89. trima kasih 4 da info sal unikl rcmp but....ade x blog pelajar dip fisioterapi???

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama sama :) alamak dik.. takde la.. sorry.. tapi if nak contact senior dip fisio, boleh whatsapp / wechat akak, nanti akak bg wechat ID kawan fisio akak :)

      Delete
  90. salam, akak sy akn masuk unikl buln jun ni. sy ambk dip farmasi. sy nk tanya kalu nk sambg degree kat unikl brape taun ah?????

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. wahh.. junior la nie.. hee :D kalau bachelor of pharmacy 4 tahun.. tak kira kat UniKL or Uni lain.. sebab tu mmg syarat Lembaga Farmasi Malaysia

      Delete
  91. Hai akakkk ~
    Saya nak tanya student radiography kat unikl rcmp ramai x ? Sbb saya x jumpa lgsung blog ttg radiography unikl ni. =.= hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai :) student akan balance utk semua course.. kalau seratus, semua course average dlm seratus.. oh yke.. kalau macam tu hee.. sorry.. akak boleh nak tlg lah.. hee.. tp boleh whatsapp or wechat akak.. nanti akak try mntk wechat ID member radio akak :)

      Delete
  92. Oh kak lagi satu saya nak taya mcm mana uniform pelajar radiography ? Sem 1 ?
    Akak terima kasih sgt2 sbb jwab soalan2 before ni :DDDDDDDD

    ReplyDelete
    Replies
    1. pelajar radio ada uniform.. hitam..then ade wrne kuning sikit2.. kasut hitam.. seluar hitam.. tudung pun hitam.. kalau xdpt uniform lg, pakai pakaian biasa.. yg sopan.. :) sama2 :)

      Delete
  93. Akak , kalau weekend kita nk kluar beli brg mcm mana ? Asrama jauh tak dri supermarket situ ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena ambik teksi lah.. takde lah jauh sgt.. tapi dikira jauh jugak lah..

      Delete
  94. Akak , wifi ada xdi asrama ? Klau tkda mcm mna klau nak research smethg kt laptop bila study or bt assignment ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. asrama takda wifi.. buat kat campus.. or kena bawak wifi or broadband sendiri lah..

      Delete
  95. salam akak, pinjaman mara tu mmg akan dpt elaun setiap bulan ke ? ke ade yg xdpt ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. depends la.. sapa yg dapat loan penuh MARA, akan dapat elaun sara diri setiap bulan.. if dapat half loan, dia just dapat loan yuran pengajian je.. elaun tak dapat :)

      Delete
  96. salam akak, mcm mana nak dpt loan penuh tu?? n mcam ada ada yg dapat half loan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. tu pihak MARA yg tentukan.. selalunya if gaji parents lebih RM40,000 setahun dpt half loan.. tp ada je student mcm tu tp dpt full loan jugak ..

      Delete
  97. Salam akak, duit untuk daftar sem baru sendiri-2 ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. yup.. daftar sem baru guna duit sendiri.. tapi yuran setiap sem takde lah banyak macam yuran pendaftaran sem 1 :)

      Delete
  98. salam kak. saya masuk unikl kos pharmacist 21 jun ni. akak sy nak tanya hostel dia dh siap belum? sy takut la

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. pharmacy dik.. bukan pharmacist :) yg bangunan baru tu tak siap lagi.. takut apa ye?

      Delete
  99. Salam akak, saya nk tnye saya dpat twaran farmasi kt unikl dan dkat micost kerjasama dngan unikl,, pada pndangan kakak mane better untuk saya pergi ye? Hope akak dpat balas la ye sbb saye tngh dlam dilema nk pergi mane...terima kasih...

    ReplyDelete
  100. assalamualaikum kak nak tny kat situ pakaian lelaki dip farmasi mcm mana ? lepastu time orientasi kena buat apa? lepastu lelaki mmg kena pakai kemeja je ke setiap hari isnin sampai khamis?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. semua student dip UniKL RCMP kena pakai uniform :) orientasi ada activity.. time batch akak, 3 hari kat cmpus, then 3 hari lg orientasi kat Pangkor :)

      sementara tak dpt uniform lg, pakaian student laki : kemeja or tshirt bercollar.. kasut bertutup, better kasut kulit.. then seluar slack, no jeans :)

      Delete
  101. assalamualaikum kak, nak tny , mmg pakaian dip farmasi untuk lelaki setiap hari isnin sampai khamis kena pakai baju kemeja ke? and kalau saya pakai slack jeans apa jadi ye? kena marah ke ? haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam.. utk sementara, kena pakai kemeja or tshirt bercollar.. then nnt kene pakai uniform je.. kena kejar dgn guard.. tak pun kena denda.. nasib2 la.. hee

      Delete
  102. kalau kena kejar dgn guard nnt dia buat apa? hahahahah denda tu pun kena apa? sbb saya pakai slack jeans lah kak. so mcm mana ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulis nama then kena penalty.. kalau denda depends la pihak mana yg nk denda.. kena bayar duit lah.. so, kalau tanak kena, ikut lah peraturan :)

      Delete
  103. mmg orientasi dia akan buat dkt pangkor ke ? best nyaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Batch akak and sebelumnye memang buat kat pangkor.. tapi ada je batch lain buat kat tempat lain.. bestt.. hee (y)

      Delete
  104. kak dkt rcmp ni mmg tak ada sport langsung ke? T.T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada.. ada sukan setiap tahun.. lepas tu ada sukan antara unikl jugak

      Delete
  105. akak, kalau student perempuan pemakaian dia macam mana ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakaian yg sopan.. tak kisah lah baju kurung.. or blouse or thsirt or dress.. as long as sopan.. :)

      Delete
  106. Nk tnya..hostel n cmpus utk bsc phrmcy kat mne ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry late.. lama tak on blog

      campus utk semua diploma programmes and bachelor of pharmacy kat campus Tasek..

      hostel utk bpharm pulak kat Tambun

      Delete
    2. btol ke boleh repeat paper kimia spm ? sbb saya nak sambung ke degree pharmacy.

      Delete
  107. Assalamualaikum wth.

    Jikalau ada kawan-kawan dari Ipoh/Perak yang berminat untuk menjadi Pembantu Urus Farmasi

    Sila hubungi Cik Syafiqah Mohd Saad ditalian 05-5261997 untuk keterangan lanjut.

    Fresh graduate dalam Diploma in Pharmacy digalakkan memohon.


    Sekian, Terima Kasih.

    ReplyDelete
  108. salam kak,,yuran keseleluruhan 3 tahun untuk os jurururawat berapa ye? cari di web unikl tak jumpa..harap dapat bantu :)

    ReplyDelete
  109. Nak tya klau spm saya kimia bio n fizik adalah c adakah layak mohon diploma farmasi..satu lgi syarat nak sambung bacelor kno minima b. Tpi klu pointer diploma kita 3.5 above adakah result spm masih dambil kira utk sambung degree.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau untuk Diploma Farmasi, result tu layak..

      kalau nak sambung degree, result SPM masih diambil kira walaupun pointer diploma dpt 3.5 dan ke atas

      Delete
  110. saya nak tanya.Majoriti student kat sana ramai ke yg dapat pointer 3.8 and above?

    ReplyDelete
  111. kimia saya C+. saya nak ambil diploma pharmacy di unikl. btol ke bleh repeat paper kimia spm ? sbb akak unikl ada ckap yg saya kena repeat paper kimia spm bila nak sambung ke degree nanti. saya minat sgt2 bidang pharmacy ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup boleh repeat SPM.. Tak kisah nak repeat paper Kimia, Bio, Fizik or Math, semua boleh.. :)

      Delete
  112. Salam kak.klaw kita ambik dpl farmasi n after grd kite blh mntk degree kt ipta n oversea right.susah x tuk smbung kak?saya risau sgt kak tkut xleh nk bwk this course kos saya xbrpa rjin study.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. yup boleh.. tapi kalau nak sambung IPTA agak susah.. kat oversea, insya Allah boleh..

      Delete
  113. Mmg terbaik la penerangan sis. Best baca. Boleh tahu suasana dekat sne. Terima kasih sbb banyak membantu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks :) akak just share apa yang akak tau :)

      Delete
  114. kalau addmath c+ dlm SPM camner??? boleh ke untuk farmasi ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh :)

      utk degree pharmacy,gred B untuk subjek fizik DAN kimia DAN biologi DAN matematik ATAU matematik tambahan..

      if math adik lepas, so boleh la :)

      Delete
  115. salam akak farah :) cntohnye kalau kite dpat course radiography untuk diploma, boleh ke mse degree kte smbung yg medic surgery tu? kalau pointer n result spm sume lepas la mksud saya. i mean boleh ke mcm mse diploma rdiography den mse dgree surger? tq akak hehe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam tu tak sure la dik... rasa nya tak boleh..

      Delete
  116. Saya dapat tawaran untuk diploma farmasi di unikl tapi saya keliru kerana aya ingin tunggu keputusan upu ..

    ReplyDelete
  117. Akak, kalau asasi fist tu tak boleh sambung pharmacy eh? and peluang untuk sambung ijazah kat oversea tinggi ke kalau ambik diploma pharmcy? dpt biasiswa/loan tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup boleh..

      boleh.. nk smbung oversea lg senang drpd smbung di malaysia

      biasaswa kita kena cari sponsor sndiri laa..

      Delete
  118. Assalamualaikum kak , RCMP ni ada kemudahan surau tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. yup of course ada

      Delete
  119. Assalamualaikum kk farah.. syukran sbb bg info yg sgt brgna.. sy dpt twran ke rcmp jun ni..course pharmacy. Nervous jgk ble bce smua tu.coz...i got c+ in chemist. . Hope akk blh bg advice ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. alhmdulillah..sama2.. it's ok.. if nk smbung degree farmasi, try repeat paper chemistry spm and focus on diploma k.. insya Allah bolehh

      Delete
  120. Salam saya nak tanye saya dpt unikl bhg diploma in radiodgraphy.dip ni bgus x?kerja nnti sng dpt x?pembelajaran die mcm mane ek?lg satu hostel yg dkt campus tu dah siap ke belum?sorry bnyk tnye sbb tgh fikir nak masuk ke x.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. ok je..semua ok..

      about kerja and pembelajaran sorry akak taktau sbb ni bukan course akak..

      hostel tu still in process.. belum buka lg.. tp da hmpir siap sepenuhnyaa

      Delete
  121. Assalamualaikum, sy dpt offer dip in pharmacy..sy dftr 21 jun 2015 nie.... sy nk tanya.. blajar dkt sana best x? Jadual dia padat x? Hehhehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. belajar okay.. jadual tak pdt sgt.. start pukul 8,30 ..hbis paling lewat pukul 5..tp selalunya pukul 4 dah habis,, kadang kadang pukul 1 dah habis..

      Delete
  122. Assalamualaikum, kak. Lepas graduate in dip pharm n ade pengalaman bekerja selama 1@ 2 thn dlm bidang tersebut, rase2nye layak x utk mohon deg farmasi sekiranye syarat spm xlepas utk mohon deg farmasi..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. tak dik.. tu syarat lama.. skrng nie still tgk spm even kita da kerja lama..

      Delete
  123. akak, saya bakal register this jun ! dip in farmasi. agak2 susah sgt tak? berminar nak amik medic tapi tak lepas. ini yg mampu

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak.. depends kat student tu sndiri.. tp kalau focus, insya Allah boleh catch up.. :)

      Delete
  124. Salam..kak, kalo kta msk rcmp ngn dip fisio.. Bla nk msk 2nd sem, blh ke apply tkr ke dip frmasi? Ke score pointer brp kalo nk tkr course?
    tq 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. tak boleh tukar course dik.. pembelajaran sem 1 fisio lain..sem 1 pharmacy lain.. pointer pun depends kat final exam course masing2... tak boleh tukar macam tu je

      Delete
  125. akak...saye nk tnye...untuk kos pharmacist kite just kene byar 15% jer kan.....n kalau untuk kos lain tpi still unikl....brpe % yg perlu kite bayar....discount nie cume kpd student yg dpt 3.5 n above jer kan...if 4.0 jadi biasiswa kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. no.. bukan macam tu dik.. act ni about MARA and pointer.. bukan course pharmacy terus discount 15%..

      if 3.5 to 4.00, bayar 15%
      3.00 to 3.49 bayar 20%
      2.50 - 2.49 bayar 25%

      skrng ni da takde biasiswa

      Delete
  126. salam kak,
    nak tanya hostel unikl rcmp yg baru tu dah siap ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. in process.. rasanya hampir siap

      Delete
  127. Salam akak.Saya lepasan spm 2014 .
    I just want to know if i get pointer 3.5 n above for diploma and kalau nak sambung degree in pharmacy kat overseas berapa tahun?ada tak transfer credit untuk kos farmasi or mmg wajib belajar 4 tahun for degree.
    One more,lepas dah start belajar for sem1 baru boleh mintak pinjaman mara kan.Mcam nak nk mintak?Apa syarat2 untuk layak dapat pinjaman mara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. biasa nya 4 tahun.. kalau credit transfer tu, depends kat uni mana yg kita sambung degree.. ada jugak yg dpt 3 tahun..

      tak.. time orientasi nnt ada briefing psl loan mara.. time tu boleh terus apply..tak pyh tunggu result sem 1.. sbb ni loan.. bukan scholarship.. syarat nya bumiputera and gaji parent not more than rm40k setahun..

      Delete
  128. Salam kak...bln 6 ni saya masuk rcmp bidng radio....saya nak tanya berdasarkan pengalaman senior2 lepasan unikl rcmp yg amik kos farmasi ,radio @ atau apa saja yg mndpt cpga tinggi...bila habis dip...kalau mereka minta sambung degree kat ipta susah nak dapat ke...mcm mna dgn kerja pulak...mereka dapat terus ke kerja x kira di hosp kerajaan atau swasta..mcm tu ke...
    Macam saya radio x dak degree kat unikl...jd lepas dip saya kena buat yajika cpga saya elok...adakah saya perlu apply kerja atau sambung degree di ipta yg ada radio...tp saya dengar susah pljr ipts nak dpt ipta walaupun cpga tinggi...betul ke kak...saya harap kak boleh banti saya....saya baca banyak blog ada kata ok ada kata tak...harap sangat kak dpt membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. kalau ipts ke ipta agak susah even cgpa tinggi.. tapi ada jugak ipts lain yg offer degree radio nie.. kalau kerja kebnykn nya ke private.. kalau government agak susah..

      kalau nak kerja or sambung degree, tu depends kat student tu sendiri.. sbb kalau nk compare radio and pharmacy, degree radio lg senang nak masuk, syarat pointer 2.5 and above dah boleh smbung degree radio..

      Delete
  129. Salam akak , hostel untuk pelajar unikl yang baru sekarang ada kat mana ye ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. setakat yg akak tau, still kat hostel lama.. sorry kalau dah ada perubahan

      Delete
  130. Wahh akak thank you sgt2 sbb post pasal RCMP ni hahahaha. Buntu dah nk mencari. Saya dpt dip. In radiography, tp apa yg akak post ni sedikit sebanyak tolong saya jugak. Terima kasih ya kak! May Allah bless you :-)

    ReplyDelete
  131. Assalam..kak nk tnye kalau kita ambil degree in pharmacy dkt oversea bleh x? Then, kalau bleh dkt negara mana ea?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. boleh.. selalu nya senior sambung di Indonesia and Australia

      Delete
  132. Salam Sis. Nak tanya, kalau kita nak ambik pharmacy kena masuk diploma dulu la sebelum sambung degree untuk lepasan asasi ? Diploma ni berapa tahun and degree pulak berapa tahun ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. eh tak tak.. okay.. act macam nie.. kalau lepasan asasi, adik boleh terus sambung degree.. tak perlu ambik diploma.. maksudnya, lepas asasi seathun, degree 4 tahun..

      asasi dgn diploma ni dikira lebih kurang laa.. cuma asasi shotcut.. yg diploma nie panjang sikit perjalanan nya.. tp dua dua boleh terus ambik degree..

      Delete
  133. assalamualaikum kak farah . sy dpt kos pharmacy dan akn dftar 21/6 ni insyaallah . akak, sementara sy tunggu masuk unikl , perlu ke sy study balik biologi or kimia? sbb dah lama sngat cuti dan otak pon dah berkarat . takut nanti bila nk belajar balik, otak jadi blurr. harap akak sudi bantu sy . terima kasih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. boleh je nak revise..tp tak sama sgt dgn spm.. ni simple je..just basic.. kalau sem 1 belajar human system.. then kimia boleh laa baca pasal element element tu.. acid base..

      Delete
  134. akak takde blog kawan kawan yg ambik kos fisio ? sbb sy pun baru dpt tawaran kos tu ...

    ReplyDelete
  135. Salam akak saya nak tanya ni. Kalau reult spm kimia C kan, memang kena repeat paper kimia ke ? atau ade cara lain ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. yup ..repeat.. sbb syarat kelayakan tu memang syarat yg ditetapkan lembaga farmasi malaysia..

      cara lain, futher study di oversea.. ramai senior study di Indonesia

      Delete
  136. Assalamualaikum akak, boleh saya tahu penempatan hostel unikl rcmp utk student macam? Cth boleh ke saya dpt bilik sama dgn kwn saya walaupun blainan kos

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. tu ikut masa kita beratur utk hostel.. kita tak boleh pilih.. nnt pihak college yg uruskan..

      Delete
  137. Assalam kak..kebiasaanya ramai x yang bleh smnbg direct ijazah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. sorry late reply.. tak active blog.. anything whatsapp me 017-2767060 :)

      insya Allah kalau syarat kelayakan lepas, insya Allah boleh sambung ijazah :)

      Delete
  138. Assalamualaikum. akk.. sye pljr lpsn spm 2015 dn masih mnunggu result. sye mmg nk sgt amek diploma in pharmacy nih. dn sye mmg bmnt nk masuk unikl rcmp nih. mcm mne sye nk masuk? bile sye boleh dftr.?? sye mmg nk sgt tau lebey bnyk psl unikl rcmp nih. sye hrp akk boleh tlg sye. ni sye tgglkn no telefon saye klau akk ade ape2 yg nk dkgsikn. sye mmg bhrp sgt pkgsian dri akk.
    0194602210

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam

      oh so adik tunggu result SPM kan? try apply utk intake june/july 2016.. boleh apply after spm result release..

      anything whatsapp akak ye, 017-2767060.. sorry, akak tak active blog sangat..

      Delete
  139. Aslmkm akak. Saya baru je dpt result spm physics n chem dpt B bio pulak dpt C . Ada peluang ke dpt pharmacy kat rcmp?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.. insya Allah diploma boleh .. :) tapi kalau nak sambung degree, boleh reseat SPM..

      Delete
  140. Assalam sis, nak tanya. Unikl rcmp kampus tasek dah tutup ke? Dh ada hostel baru kt main campus eh? 😊

    ReplyDelete